Svijet
91

Istanbul: Papa Franjo posjetio džamiju Sultanahmet

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poglavar Katoličke crkve papa Franjo, nakon jučerašnje posjete Ankari, danas je doputovao u Istanbul gdje je prvo posjetio džamiju Sultanahmet.

Papu Franju i delegaciju su dočekali istanbulski muftija Rahmi Yaran, načelnik Općine Fatih Mustafa Demir i imami džamije. Yaran je u haremu džamije papi ispričao o njenoj arhitekturi, unutrašnjosti i islamu.

Papa se u obilasku džamije zadržao oko 25 minuta.

Papa je u doputovao u posjetu Turskoj u okviru turneje po zemljama u kojima je muslimansko stanovništvo u većini. Papa Franjo je četvrti papa koji je posjetio Tursku. Papa Pavao VI posjetio je 1967, papa Ivan Pavao II 1979. i papa Benedijt XVI 2006 godine.   

Prvog dana posjete, papa Franjo je obišao mauzolej Kemala Ataturka u Ankari Anitkabir, susreo se sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Uprave za vjerske poslove Turske Mehmetom Gormezom.

Papa je poručio kako je dijalog između vođa različitih vjerskih zajednica veoma važan. Posjetu Turskoj papa će okončati u nedjelju popodne kad je planirano da otputuje za Rim.

Papa će danas u katoličkoj katedrali Sveti Duh u Istanbulu održati misu i posjetiti muzej Aja Sofija. Posjetu Turskoj papa će okončati u nedjelju kad će otputovati za Rim.