Svijet
0

Istanbul: Najveći muzej o životu poslanika Muhammeda

Anadolija
Turska fondacija Siyer u istanbulskom naselju Eyup gradi prvi muzej posvećen životu poslanika Muhammeda pod nazivom Siyer muzej / Svijet blaženog vijeka, a u kojem će biti izložene replike predmeta koje je Muhammed koristio.

Predsjednik Upravnog odbora fondacije Siyer Mehmet Kaya je, u intervjuu za agenciju Anadolija, istakao da je riječ o najvećem takvom muzeju u svijetu i prvom takvom muzeju koji će biti svojevrstan prikaz načina života i događaja iz perioda života poslanika Muhammeda.

Kaya je kazao da je cilj da se muzej otvori 2016. godine, a prema projektima gradnje, Siyer muzej će biti šestospratni kompleks sa 3.500 kvadratnih metara zatvorene površine.

"Cilj nam je da posjetiocima pobliže prikažemo život poslanika. Muzej će imati ulogu da nam približi period u kojem je živio poslanik Muhammed. Gradimo muzej u kojem će biti izložene replike svih predmeta, odjeće, hrane i drugih stvari koje je poslanik koristio i koje su odraz vremena u kojem je on živio", rekao je Kaya.

Pored replika predmeta, u muzeju će biti izložene i makete građevina iz doba kada je živio poslanik, kao što su prvobitni izgledi Kabe, kuće u Mekki u kojoj je poslanik rođen, Mesdžid-i Nebevija, prostora na kojima su se vodile bitke na Bedru, Hendeku, Uhudu, kao i svi drugi značajniji lokaliteti vezani za život poslanika.

"Svi moraju poznavati život poslanika. Naš cilj je da do najmanjih detalja prikažemo njegov život od djetinjstva i vjerovjesništva, pa sve do njegove smrti. Napravit ćemo i prikazati sve što je vezano za poslanikov život", kazao je Kaya.

Fondacija je zadužila grupu eksperata kako bi sve stvari bile u vjerodostojnom obliku, a u muzeju će biti sakupljene sve knjige i djela iz cijelog svijeta koja govore o Vjerovjesniku. Ovaj će konglomeratni prikaz života poslanika prikazati kakav je, ustvari, on bio dijete, mladić, poslanik, otac, punac; odnosno, kakav je, u biti, čovjek bio poslanik Muhammed.