Air France
0

Isplata odštete porodicama žrtava avionske nesreće

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Air France će isplatiti odštetu porodicama žrtava avionske nesreće koja se dogodila 1. juna i u kojoj je poginulo 228 ljudi, saopćio je u petak izvršni direktor kompanije.

Avion na letu AF-447 iz Rio de Janeira do Pariza srušio se u Atlanski okean nakon što je uzletio po olujnom vremenu. Francuski brodovi još pretražuju okean u potrazi za ostacima aviona i tijelima.

"Zasad ćemo se usredotočiti na prve isplate za svaku od žrtava u približnoj vrijednosti 17.500 eura", izjavio je izvršni direktor Air Francea Pierre-Henri Gourgeon za RTL radio.

"Advokati naših osiguravajućih firmi u svakoj zemlji razgovaraju s porodicama žrtava u nastojanjima da organizuju ove prve isplate", kazao je on, a prenosi Reuters.

Gourgeon je ove isplate nazvao gestom solidarnosti aviokompanije, a ne priznanjem odgovornosti.

Putnici iz 32 zemlje poginuli su u padu Airbusa 330. Među njima je 61 francuski državljanin i 58 brazilskih.

Upitan kako se odvija istraga o uzrocima katastrofe, Gouergon je ponovio riječi francuskih istražitelja koji su ove sedmice oprezno saopćili da nastoje što jasnije uvidjeti šta se desilo, ali da još nemaju jasnih nagovještaja o tome.

Istražitelji tvrde da u ovoj fazi još nije moguće znati da li su nepouzdana očitanja brzine s avionskih senzora uzrok pada.

Crna kutija aviona nije pronađena. Gouergon je izjavio kako nije izgubio nadu da će se doći do nje.