Svijet
0

Island: Opozicija traži ostavku premijera Gunnlaugssona zbog "panamskih papira"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Pripadnici islandske opozicije u ponedjeljak su pozvali na ostavku premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona nakon tvrdnji da su on i njegova supruga tajno usmjerili sredstva u offshore kompaniju u "poreskom raju" na Karibima.

Gunnlagusson "duguje narodu trenutnu ostavku", izjavila je bivša premijerka Johanna Sigurdardottir, koja je obavljala tu dužnost nakon što je globalna finansijska kriza u 2008. godini dovela u propast tri vodeće islandske banke.

Više od 11 miliona objavljenih dokumenata potiče iz panamske pravne firme Mossack Fonseca implicira umješanost Gunnlaugssona i nekolicine ostalih svjetskih čelnika i njihovih saradnika u poreske malverzacije, prenosi dpa.

Do takozvanih panamskih papira, koji su otkrili aktivnosti 214.000 navodnih fiktivnih kompanija, došle su minhenske dnevne novine Sueddeutsche Zeitung, između ostalih. Novine pišu da je službenik koji je predao dokumente riskirao vlastiti život.

Dokumenti pokazuju da su u 2007. godini Gunnlaugsson i njegova supruga kupili offshore kompaniju sa sjedištem na britanskim Djevičanskim otocima. Naakon što je postao član parlamenta u 2009., Gunnlaugsson je prodao 50 posto dionica u svojoj kompaniji Wintris Inc svojoj supruzi za jedan dolar.

Više od 8.000 ljudi pojavilo se na protestu sazvanom putem Facebooka pred nacionalnim parlamentom Islanda u ponedjeljak. Online peticija za Gunnlagussonovu ostavku privukla je više od 22.000 potpisnika.

Australske poreske vlasti saopćile su u ponedjeljak da istražuju oko 800 pojedinaca povezanih s panamskim papirima.

" Poreski obveznici ne mogu se osloniti na to da ovi aranžmani ostanu tajni. Mi ćemo djelovati na osnovu svake informacije koju dobijemo", izjavio je Michael Cranston, zamjenik komesara poreskog ureda Australlije.

Austrijski kancelar Werner Faymann pozvao je na obimnu istragu fiktivnih kompanija i apelovao je na Evropu da razvije kolektivno rješenje problema utaje poreza.

"Potrebni su jasni odgovori ukoliko bogati pojedinci koriste metode poput ovih da liše državu njenih prihoda", izjavio je Faymann.

Francuska, Indija i Izrael također su objavili da će istražiti otkrića i krivično goniti one koji izbjegavaju platiti porez.

Italijanske novine L'Espresso navele su da Mossack Fonseca ima oko hiljadu italijanskih klijenata.

Druga po veličini italijanska banka, UniCredit, i čelnik italijanske nacionalne aviokompanije Aliaalia, Luca Cordero di Montezemolo, nalaze se među nekoliko italijanskih imena povezanih s firmom, piše L'Espresso.

Evropska komisija nije konkretno komentirala navode protiv uzkrajinskog predsjednika Petra Porošenka, ali je portparol komisije izjavio da EU pomno prati kakav je napredak Kijev ostvario u borbi protiv korupcije.