Svijet
360

Islamske vrijednosti se više poštuju u Irskoj nego u islamskim zemljama

Klix.ba
Dublin
Dublin
Irska je zemlja koja najbolje utjelovljuje islamske vrijednosti, a ono što Kur'an propisuje više se praktikuje i poštuje u zapadnim društvima nego u islamskim zemljama koje nisu uspjele prihvatiti vrijednosti vlastite vjere kada je u pitanju politika, biznis, zakon i društvo, pokazalo je istraživanje Univerziteta George Washington.

Istraživanje koje je obuhvatilo 208 zemalja pokazalo je da Irska, Danska, Luksemburg i Novi Zeland predvode listu kada su u pitanju ekonomska dostignuća i socijalne vrijednosti. Među top deset zemalja nalazi se i Velika Britanija.

Među zemljama sa većinski muslimanskim stanovništvom najbolje je rangirana Malezija koja je na 33. mjestu, a u top 50 nalazi se i Kuvajt koji je na 48. mjestu.

Hossein Askari, profesor međunarodnog poslovanja na Univerzitetu George Washington, kazao je da muslimanske zemlje religiju koriste kao instrument državne kontrole.

"Moram naglasiti da su mnoge zemlje koje se nazivaju islamskim nepravedne, nerazvijene i u njima je u velikoj mjeri zastupljena korupcija. One ustvari nemaju ništa islamsko. Gledajući u kojoj mjeri su politika i postignuća zemalja povezana sa islamskim učenjem prvih deset zemalja su Irska, Danska, Luksemburg, Švedska, Velika Britanija, Novi Zeland, Singapur, Finska, Norveška i Belgija", kazao je Askari.

Profesor dodaje da bilo koja zemlja koja pokazuje karakteristike kao što su korupcija i represija, u kojoj su nepravedni vladari, u kojima je zastupljena nejednakost pred zakonom, nejednake mogućnosti za razvoj, odsustvo slobode izbora, sila i agresija u rješavanju sukoba umjesto pomirenja i dijaloga, te prevencije nepravde bilo koje vrste, nema nikakve veze sa islamom i ne može se nazivati islamskom.