Svijet
33

Islamska država digla u zrak 1.400 godina star kršćanski manastir

Klix.ba
Satelitske fotografije koje je naručio Associated Press potvrdile su navode o razaranju jednog od najstarijih kršćanskih manastira u Iraku.
Fotografija iz 2011. (gore) i trenutno stanje (dole)
Fotografija iz 2011. (gore) i trenutno stanje (dole)

Riječ je o manastiru Svetog Ilije (Dair Mar Elia) koji su srušili teroristi takozvane Islamske države. Manastir je podignut prije 1.400 godina na brdu iznad Mosula, a čak i nakon destrukcije krova služio je kao mjesto okupljanja kršćana sve do pada Mosula u junu 2014. godine.

Manastir je pripadao Sirijskoj pravoslavnoj crkvi, a izgrađen je tokom 6. vijeka, najvjerovatnije 595. godine. Njegova prava funkcija okončana je tokom 18. vijeka, ali je stajao netaknut kao spomenik kulture i simbol kršćanstva u Iraku sve do septembra 2014. godine.

Iako je razaranje datirano na drugu polovinu 2014. godine, potvrda je došla tek ove sedmice, zahvaljujući satelitskim snimcima DigitalGlobea.

Objekat koji je pretvoren u pepeo prostirao se na 2.500 kvadratnih metara, sa 26 prostorija, uključujući prenoćište i kapelu.

"Zidove objekta u prah su pretvorili buldožeri, a vjerovatno je korišten i eksploziv", rekao je Stephen Wood iz Allsource Analysisa koji je analizirao satelitski snimak.