|

"Iskreno pružamo ruku islamu"

"Iskreno pružamo ruku islamu"
0
F
FENA
9.11.2010. u 17:46
4
komentara
0

dijeljenja
"Iskreno pružamo ruku islamu" Foto: AP
Washington iskreno pruža ruku muslimanskom svijetu, i to će poboljšati sigurnost Sjedinjenih Država iako je velik posao još pred nama, rekao je u utorak američki predsjednik Barack Obama nakon dolaska u Indoneziju u kojoj je nekoliko godina živio kao dječak, prenose agencije.
Nakon što je dvaput odgađao posjetu Indoneziji, Obama je u utorak konačno došao u najmnogoljudniju muslimansku zemlju i rekao da je "prekrasno opet biti ovdje", kada je stupio na tlo Džakarte, glavnoga grada u kojem je živio krajem 60-ih godina.

Prije nego što u srijedu otputuje u Seul na samit G-20, Obama treba održati govor upućen muslimanskome svijetu u kojem će Indoneziju navesti kao primjer demokratskog rastućeg gospodarstva i tolerantnog društva, javlja agencija Reuters.

"S poštovanjem pružamo ruku muslimanskom svijetu, mislim da su naši napori iskreni i održivi", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s indonezijskim predsjednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom.

"Ne očekujemo da ćemo potpuno ukloniti sve nerazumijevanje i nepovjerenje koje se razvilo kroz dugo vremensko razdoblje, ali mislim da smo na dobru putu", citira Reuters Obamu.

Indonezija još podržava Obamu za razliku od drugih muslimanskih država u kojima je izgubio povjerenje probuđeno 2009. kada je u Kairu održao govor podrške muslimanima. Popularnost je izgubio zbog dugotrajnih američkih ratova u Iraku i Afganistanu i neuspjeha pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Zato je u Džakarti Obama istaknuo da je posao izgradnje povjerenja "nezavršen projekt u kojem nas očekuje još mnogo posla" i podsjetio na američke napore prema muslimanima, što uključuje obrazovanje i poslovne poticaje poput sastanka s muslimanskim poduzetnicima iz cijeloga svijeta ranije ove godine u Washingtonu.

S indonezijskim predsjednikom Obama je potpisao sporazum o "globalnom partnerstvu" koji treba jačati suradnju u sigurnosti, trgovini i borbi protiv deforestacije te zajamčiti sveučilišnu razmjenu.

Sporazumom Indonezija želi sa SAD-om graditi "ravnopravno partnerstvo" i tako jačati svoju ulogu prve gospodarske sile jugoistočne Azije i članice G-20.

S 240 miliona stanovnika, sirovinama bogata Indonezija može birati jer s njome suradnju žele svi, a napose Kina koja ulaže desetke milijarda dolara u infrastrukturu, energiju i rudnike, piše AFP.

Francuska agencija dodaje da je prvobitni program predviđao Obamin obilazak goleme džamije, što bi se cijenilo u toj najbrojnijoj muslimanskoj zemlji, ali je posjeta skraćen zbog aktivnosti vulkana Merapi te je Obama izrazio sućut zbog više od 500 žrtava dviju prirodnih katastrofa: cunamija i erupcije Merapija.

Zbog premalo vremena, prenosi Hina, američki predsjednik neće moći supruzi pokazati kuću u kojoj je živio od svoje 6. do 10. godine, no susrest će bivše školske kolege ponosne što su igrali nogomet s Barryjem, kako su ga zvali.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...