Indija
0

Obama doputovao u Mumbai na početku svoje azijske turneje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u Mumbai, finansijsko središte Indije, na početku svoje desetodnevne azijske turneje tokom koje će posjetiti i Indoneziju, Južnu Koreju i Japan.
Obama će u Mumbaiju odsjesti u hotelu Taj Mahal, koji je bio metom napada naoružanih pakistanskih ekstremista u novembru 2008. u kojem je poginulo 166 osoba, među kojima i šestero Amerikanaca. Američki predsjednik, koji je doputovao u pratnji supruge Michelle, trebao bi se sastati s preživjalima u napadu, te odati počast žrtvama, javljaju novinske agencije.

Obama će u Mumbaiju posjetiti Gandhijev muzej, sudjelovati na samitu poslovnog vijeća SAD-Indija, posjetiti školu gdje će se obilježiti praznik Diwali, te održati razgovor sa studentima. Nakon toga posjetit će New Delhi, gdje će održati službene razgovore s najvišim indijskim dužnosnicima. Obama će u Indiji provesti četiri dana, više nego i u jednoj drugoj stranoj zemlji.

Tokom svoje azijske turneje Obama bi osim Indije trebao posjetiti i Indoneziju, Južnu Koreju i Japan. Kako je najavljeno, njegovim razgovorima s domaćinima dominirat će sigurnosna i ekonomska pitanja s težištem na otvaranje dinamičnih azijskih tržišta za uvoz iz SAD-a.

Obamino najdulje inostrano putovanje počinje samo nekoliko dana nakon premoćne pobjede opozicionih republikanaca na kongresnim izborima, s kojom su osvojili većinu u Predstavničkom domu i smanjili demokratsku većinu u Senatu.

Indija je prva etapa putovanja, koje uključuje Obamin posjet Indoneziji gdje je kao dječak živio četiri godine, sudjelovanje na samitu skupine G-20 u Seulu, te na konferenciju Azijsko-pacifičkog ekonomskog vijeća (APEC) u Japanu, bilateralne sastanke s najmanje šest čelnika, te također govore, javne nastupe i pres-konferencije.

Bijela kuća je odbacila tvrdnje nekih republikanaca da će cijena Obamine azijske turneje biti 200 miliona dolara dnevno, odnosno dvije milijarde dolara ukupno, kao "divlje prenapuhane", a "iz sigurnosnih razloga" nije objavila pravu cijenu putovanja.



- Američka administracija smatra američko-indijske odnose 'određujućim partnerstvom u 21. stoljeću, rekao je Bill Burns, podtajnik State Departmenta za politička pitanja, na brifingu o Obaminu azijskom putovanju.

- Uspon Indije, njeno jačanje i napredak na svjetskoj sceni duboko je u strateškom interesu SAD-a, rekao je Burns.

- Mi smo dvije najveće svjetske demokracije. Mi smo oboje velika, raznolika, tolerantna društva. Mi smo među najvećim svjetskim gospodarstvima. Naše dvije zemlje imaju sve veći udio u globalnoj stabilnosti i prosperitetu, posebno u Aziji i na Pacifiku, dodao je.

Očekuje se da će Obama na skupovima G-20 i APEC-a otvoriti pitanje kineske politike podcijenjenosti nacionalne valute radi poticanja izvoza, te da će u Seulu objaviti napredak u pregovorima o slobodnoj trgovini između SAD-a i Južne Koreje.