Historijska posjeta
0

"Irci raspisali potjernicu za kraljicom Elizabetom II"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska kraljica Elizabeta II doputovala je u utorak, uz izuzetno stroge sigurnosne mjere, u historijsku posjetu Irskoj, što je prva posjeta nekog britanskog monarha toj zemlji od njenog osamostaljenja 1922, javljaju agencije.

Avion britanske kraljice, koja je stigla u četverodnevnu državničku posjetu, sletio je na aerodrom Baldonnel, nedaleko od Dublina, a dočekao ju je zamjenik premijera i šef diplomatije Eamon Gilmore.

Odjevena u zeleni kaput i šešir, u bojama Irske, 85-godišnja kraljica stigla je u pratnji svog supruga, 89-godišnjeg princa Filipa. Par se nakon dočeka uputio u predsjedničku palatu gdje će ih dočekati irska predsjednica Mary McAleese.

Kraljicu Elizabetu II će tokom posjete čuvati osam hiljada policajaca i dvije hiljade vojnika, a u posljednjih je nekoliko dana već uhapšeno više desetina osoba za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu.

"Kraljica ovdje nije dobrodošla", rekao je krajem aprila jedan maskirani muškarac tokom okupljanja u Derryju, objasnivši kako je za kraljicom "raspisana potjernica zbog ratnih zločina".

On je kazao kako govori u ime Prave IRA-e, izolirane grupe irskih ekstremista kojoj se pripisuje niz nedavnih napada u Ulsteru, među kojima je i ubistvo policajca u aprilu. Opasnost je toliko velika da je zvanični Dublin dopustio britanskim policajcima zaduženim za osiguranje Elizabete II da budu naoružani.

Irski ministar pravosuđa Alan Shatter izjavio je kako se posjeti Elizabete II protivi tek vrlo mala i ekstremna grupa Iraca. Iz Sinn Feina, koji se često optužuje za veze s IRA-om, ranije su rekli kako su protiv prerane posjete kraljice Elizabete Irskoj, no njen predsjednik Gerry Adams nedavno je izjavio kako je to jedinstvena prilika za uspostavljanje novih odnosa koji će se temeljiti na jednakosti i međusobnom poštivanju te se takvim komentarom uklopio u mišljenje velike većine stanovnika Irske.

Čak 81 posto Iraca odobrava Elizabetinu posjetu. Nakon trideset turbulentnih godina i oko 3.500 ubijenih u silovitim i krvavim sukobima, potpisivanjem mirovnog sporazuma u Sjevernoj Irskoj 1998. odnosi između dviju država u potpunosti su normalizirani.

U Londonderryju je grupa naoružanih muškaraca u ponedjeljak uvečer otela i zapalila autobus, saopćila je u utorak ujutro irska policija.

Autobus su otela tri naoružana muškarca u sjeverozapadnom djelu grada u ponedjeljak kasno navečer. Jedinom putniku koji se nalazio u autobusu je naloženo da izađe van, a vozača su prisilili da odveze autobus do parka, gdje su ga zapalili.

Elizabeta će tokom posjete Irskoj, među ostalim mjestima, posjetiti stadion Croke Park u Dublinu gdje je 1920. britanska policija ubila 14 osoba, a potom položiti vijenac u "Vrtu uspomena" podignutom u znak sjećanja na žrtve rata za irsku neovisnost.

U srijedu navečer u kraljičinu čast u dvorcu u Dublinu bit će organizirana svečana večera tokom koje će kraljica održati govor. Prisutni će biti premijer David Cameron i šef britanske diplomatije William Hague.

Tokom šezdeset godina na britanskom tronu Elizabeta II posjetila je 129 zemalja, no nikada dosad najbližeg susjeda - Irsku.