Referendumsko pitanje
11

Irci glasali o tome da li je majci mjesto kod kuće i šta je porodica, rezultat razočarao vladu

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Irski premijer Leo Varadkar objavio je u subotu da je dvostruki referendum održan u petak o novoj definiciji obitelji i uloge žena u ustavu bio neuspješan.
Vlada je prethodno podržala predložene izmjene kojima bi se proširila definicija porodice i pojasnile odgovornosti žena u društvu.

"Mislim da je u ovoj fazi jasno da su referendumi o izmjenama Zakona o porodici i skrbi propali", rekao je Varadkar na konferenciji u Dublinu.

Glasanje je bilo najnoviji pokušaj da se odrazi promjenjivo lice Irske, članice Evropske unije, i slabljenje utjecaja nekada dominantne Katoličke crkve.

Varadkar je rekao da su referendumi "sveobuhvatno odbijeni uz pristojan odaziv".

"Naša je dužnost bila uvjeriti većinu ljudi da glasaju za. Mislim da nam je bilo teško uvjeriti ljude u nužnost ili potrebu uopće za referendumom, a kamoli u detaljnu formulaciju. To je vjerojatno nešto o čemu ćemo morati razmišljati sljedećih sedmica i mjeseci", dodao je.

Cilj ova dva prijedloga, nazvanih Porodični amandman i Amandman o skrbi, bio je promijeniti tekst članka 41. irskog Ustava iz 1937. godine.

Majke kod kuće i proširenje definicije porodice

Prvi referendum odnosio se na proširenje definicije obitelji - s obitelji zasnovane na braku na "trajne veze", poput zajedničkog života parova i njihove djece.

Na drugom referendumu predloženo je da se staromodna formulacija o "obavezama majke u kući" zamijeni odredbom kojom se priznaje uzajamna skrb članova porodice.

Ustav, koji je temeljni pravni dokument države, može se mijenjati samo na državnom referendumu.

Irska, u kojoj živi 5,3 miliona ljudi, odlučila je ukinuti ustavna ograničenja istospolnih brakova 2015. i pobačaja 2018. godine.

Sve glavne političke stranke podržale su glas "za" na oba referenduma, a ankete su donedavno predviđale glatko usvajanje obje predložene izmjene.

Ultrakonzervativni glasovi tvrdili su da bi promjene mogle ustavno zaštititi poligamne veze i povećati imigraciju kroz ponovno spajanje porodica imigranata - sve tvrdnje koje je vlada odbacila.