Hillary Clinton
0

"Iranu nije u interesu skrivati namjere oko nuklearnog oružja"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je u ponedjeljak da nije u interesu Irana da skriva svoje namjere da se domogne nuklearnog oružja, te zatražila od Teherana da prihvati sporazum predložen pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.
  • Nije u interesu Irana da postoji utrka u naoružanju u Zaljevu, gdje bi se Iranci osjećali manje sigurnima nego danas. Nije u interesu Irana, u interesu iranskog naroda, da bude izložen teškim sankcijama, kazala je Clinton u televizijskom intervjuu koji je emitiran u ponedjeljak navečer, prenosi AFP.

  • Mi smo stalno govorili da su sve opcije na stolu. Naš cilj je da spriječimo ili odvratimo Iran da dobije nuklearno oružje, dodala je ona u ovoj emisiji na američkoj javnoj mreži PBS.

Clinton je naglasila da SAD ima mnogobrojne razloge da ne vjeruje Iranu, posebno zbog "njegove podrške terorizmu", kroz pomoć koju pruža islamističkim pokretima Hezbollah i Hamas.

Ipak, prema njenim riječima, administracija predsjednika Obame pokušavala je da "stvori novu dinamiku".

  • Nije nam potrebno da nam vjerujete ili da nas volite da biste shvatili da je u našem interesu da pokušamo da stabiliziramo svijet, rekla je Clinton.

Ocijenila je da je odgađanje Teherana da odgovori na prijedlog IAEA-e uglavnom povezan s unutarnjim političkim razmišljanjima.