Jasni stavovi
0

Iranski zvaničnik upozorio SAD: Ukoliko ne ukinete sankcije, ne vraćamo se u nuklearni sporazum

V. K.
Ali Bagheri Kani (Foto: EPA-EFE)
Ali Bagheri Kani (Foto: EPA-EFE)
Glavni iranski pregovarač za pitanja vraćanja ove države u Nuklearni sporazum Ali Bagheri Kani govorio je o tome šta Zapad mora ispuniti ukoliko želi da se Iran vrati u Zajednički nuklearni sporazum.

U razgovoru za britanski The Independent, Kani je naglasio kako će se Iran vratiti pregovorima sa zapadnim zemljama o Nuklearnom sporazumu, ali da postoje jasni uslovi koje SAD i drugi moraju ispuniti.

Ali Bagheri Kani je poručio kako svakom iranskom potezu povratka u sporazum mora prethoditi ukidanje svih američkih sankcija i garancija da buduća administracija u Washingtonu neće ponovo odustati od sporazuma kao što to učinio Donald Trump.

"Zahtijevanje garancije od SAD-a da neće ponovo izaći iz sporazuma, da neće nametati i provoditi nove sankcije te da neće primjenjivati prethodno donesene sankcije, ima za cilj neutralizirati mogućnost da politički haos u Sjedinjenim Američkim Državama može utjecati na njihovo međunarodno ponašanje", rekao je Kani u intervjuu.

Uprkos iranskim naporima, kako ističe Kani, i američka administracija na čelu s Bidenom ponovila je određene greške svojih prethodnika što je prema njegovom mišljenju nastavak neuspješnih politika i maksimalnog pritiska na Teheran što izaziva i "političku zbunjenost".

"Predsjednik Biden treba ukloniti sankcije kako bi se oslobodio onoga što mi vidimo kao političku zbunjenost i vođenje neuspješne i nehumane politike Trumpove administracije", ističe iranski zvaničnik.

Na kraju intervjua, Kani je poručio kako je djelovanje Bidenove administracije u kontekstu drugih velikih vanjskopolitičkih problema, što se prije svega odnosi na povlačenje iz Afganistana, narušilo kredibilitet SAD-a na Bliskom istoku.

"Bijeg SAD-a iz Afganistana pokazao je još jednom kako Sjedinjene Američke Države nikome nisu pouzdan partner", zaključio je Kani.

S druge strane, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izvijestio je kako su u Teheranu već održani određeni razgovori, ali da inspektorima UN-a nije dozvoljen pristup nuklearnim lokacijama.

"Zabrana pristupa predstavlja ozbiljne probleme za provjeru trenutnog stanja i onoga što se događa. To može ugroziti opstanak Nuklearnog sporazuma", rekao je generalni direktor Rafael Grossi.