Prozvali i Amerikance
53

Iranski zvaničnici upozoravaju: Kopnena invazija na Gazu otvorit će "vrata pakla" za Izrael

S. Š.
Amir-Abdollahian i Baqer Qalibaf (Foto: EPA-EFE)
Amir-Abdollahian i Baqer Qalibaf (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik iranskog parlamenta Mohammad Baqer Qalibaf i ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian oglasili su se danas povodom najnovijih dešavanja u izraelsko-palestinskom sukobu.

Baqer Qalibaf izdao je strašno upozorenje o situaciji u Pojasu Gaze, rekavši da će kopnena invazija na opkoljenu enklavu od izraelskog režima "otvoriti vrata pakla" za cioniste i zahvatiti cio region u nemiru.

Qalibaf je to izjavio tokom obraćanja na vanrednoj sjednici Parlamentarne unije država članica Organizacije islamske saradnje (OIC), koja je održana kao online susret u ponedjeljak.

Predsjednik iranskog parlamenta je naglasio da će situacija brzo izmaći kontroli, ako se izraelski zločini u Gazi nastave.

Prema posljednjim podacima UN-a, najmanje 2.750 Palestinaca je ubijeno u izraelskim zračnim napadima na Gazu, a skoro 10.000 je ranjeno.

"Blokada Gaze i prekid snabdijevanja vodom, strujom, lijekovima i hranom na ovom području je jasan primjer genocida. Pored toga, upotreba nekonvencionalnog vojnog oružja kao što su zabranjene fosforne bombe u ovim napadima krši međunarodne konvencije o zabrani hemijskog oružja", izjavio je on.

Qalibaf je napomenuo da je izraelski režim trenutno u "političkom i društvenom ćorsokaku" i da je spreman zapaliti cijeli region kako bi održao svoj opstanak. Istaknuo je da su SAD "duboko saučesnik" u kršenju ljudskih prava koje je Izrael počinio protiv Palestinaca nastavljajući im pružati vojnu pomoć.

"Parlamenti islamskih zemalja bi trebali tražiti od Amerike da promijeni svoju politiku prema Gazi i zahtijevaju prekid opsade", rekao je on.

S obzirom na hitne potrebe Palestinaca u Gazi, Qalibaf je naglasio da se islamski parlamenti moraju hitno založiti za brzo ponovno otvaranje prijelaza na blokiranoj teritoriji kako bi se olakšala dostava humanitarne pomoći.

Također, oglasio se i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian koji je pozvao Amerikance da zaustave "cionistički zločin prije nego što bude prekasno". Smatra da oni time šalju licemjerne poruke.

"Ako se cionistički zločini odmah ne zaustave, otvorit će im se novi frontovi. Organizacija kao što je Hamas neće dozvoliti cionističkom režimu da radi šta god želi u Gazi. U narednim satima moguća je bilo kakva preventivna akcija protiv takvog režima", poručuje iranski ministar.