Ubijeno na desetine civila
0

Iranski vrhovni vođa optužio SAD za terorizam

FENA
Ajatolah Ali Khamenei
Ajatolah Ali Khamenei
Iranski vrhovni vođa u subotu je optužio Sjedinjene Države zbog podrške terorizmu, ukazujući na napade američkih bespilotnih aviona u Pakistanu u kojima je ubijeno na desetine civila.

Ajatolah Ali Khamenei izjavio je da zemlja čije su snage odgovorne za takve pogibije ne može podučavati svijet o borbi protiv terorizma, prenosi AP.

Iransko rukovodstvo redovno oštro optužuje SAD. Današnja Khamneneijeva izjava također je produbila nerazumijevanje između Irana i SAD ko je terorista a ko borac za slobodu.

"SAD i evropske vlade koje ih slijede opisuju palestinske borbene grupe kao teroriste", navodi Khamenei u pisanoj poruci međunarodnoj konferenciji o borbi protiv terorizma koja je u subotu otvorena u Teheranu.

Khamenei je izjavio da Zapad, ipak, nije osudio izraelske vojne udare na civilne ciljeve i ubistva Palestinaca od izraelskih sigurnosnih agenata kao akte terorizma.

Iranski čelnici tvrde da su palestinske grupe i libanski Hezbollah borci za oslobađanje svojih okupiranih teritorija. Iran otvoreno hvali grupe poput Isalamskog džihada i Hamasa, koje su preuzimale odgovornost za samoubilačke bombaške i ostale napade.

Khamenei tvrdi da je Iran bio žrtva američkog "terorizma" u 1988. godini kada je američki razarač USS Vincennses oborio iranski putnički avion, ubivši svih 290 putnika u njemu. Američko ministarstvo odbrane tada je saopćilo da je posada razarača greškom shvatila avion kao neprijateljsku letjelicu.