Iranski Press TV uklonjen u SAD-u i Kanadi

F
FENA
10.2.2013. u 16:21
0
6
Iranski Press TV uklonjen u SAD-u i Kanadi
0
Iranski Press TV uklonjen u SAD-u i Kanadi
Iranska državna informativna mreža Press TV je uklonjena sa etera u Sjevernoj Americi, saopćila je na svojoj internetskoj stranici televizijska stanica koja program emitira na engleskom jeziku.
Kanal je saopćio da su uklonjeni sa satelitske platforme Galaxy 19, putem koje su bili emitirani u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Press TV nije dobio saopćenje zbog čega su uklonjeni sa satelita.

Državna mreža je svoj program emitirala 24 sata dnevno, a emitirali su svjetske vijesti i provladine stavove izvan iranskih granica.

Mreža je ovaj potez nazvala "još jednim sramnim kršenjem slobode govora", prenijela je Al-Jazeera.

Naveli su da je ovaj potez dio sankcija koje je Zapad uveo Iranu zbog spornog nuklearnog programa. Zapad se boji da bi taj program mogao biti usmjeren ka proizvodnji nuklearnog oružja.

Iran negira te optužbe, te tvrdi da su nuklearne aktivnosti usmjerene u miroljubive svrhe.

Luksemburška kompanija Intelsat, koja je vlasnik satelita Galaxy 19, nije komentirala ovaj svoj postupak.

Ministarstvo finansija SAD-a ove sedmice je na crnu listu stavilo Javni servis Islamske republike Irana (IRIB) i direktora servisa Ezatolaha Zarghamija, koji nadgleda emitiranje iranskih kanala.

U oktobru je pariška firma Eutelsat, jedna od vodećih evropskih kompanija za pružanje satelitskih usluga, uklonila sa svojih satelita emitiranje iranske televizije i radija, da bi ispoštovala strožije sankcije koje je Evropska unija uvela Iranu.

Odlukom Eutelsata je pogođeno 19 kanala koje pruža IRIB, uključujući i Press TV.

U januaru je španska vlada naredila kanalu Hispan, koji je povezan sa Press TV-om i koji se emitira na španskom jeziku, da prestane emitiranje sa Hotbird satelitske platforme.

Iranska državna televizijska mreža IRIB je pokrenula Press TV, Hispan i informativni kanal na arapskom jeziku El-Alam sa ciljem da široj globalnoj javnosti predstave svoje stavove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: