ukidanje sankcija
17

Iranski predsjednik: Postignut načelan dogovor u vezi nuklearnog programa

S. M.
Predsjednik Irana Hassan Rouhani kazao je danas da je postignut načelan dogovor u vezi iranskog nuklearnog programa.

"Poduzeli smo veliki korak i postignut je načelni sporazum", rekao je danas predsjednik Rouhani. Međutim, dodao je da još uvijek postoje neka pitanja o kojima se razgovara kako bi se postigao konačni sporazum.

Četvrta runda razgovora u Beču u vezi iranskog nuklearnog programa započela je ranije u maju, tri godine nakon što je bivši predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma formalno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Sporazum su 2015. godine, osim SAD-a, potpisali Iran, Kina, Rusija, Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija.

Ruhani je rekao da iako sankcije stvaraju velike probleme iranskoj ekonomiji, one ne mogu zaustaviti iranski ekonomski rast kako pokazuje pokretanje velikih projekata pod sankcijama.

"Sankcije nisu mogle blokirati naš razvoj. U proteklih godinu dana uspjeli smo pokrenuti 17 petrohemijskih projekata, iako smo bili pod pritiskom koronavirusa i sankcija. Uspjeli smo dovršiti ove važne projekte."

Dodao je da svjetske sile danas priznaju da sankcije nisu uspjele, izražavajući optimizam da će biti ukinute. Predsjednik Rouhani rekao je da postoji načelni dogovor i da se razgovori nastavljaju o detaljnim pitanjima.

Osim, toga, istakao je da je druga strana prihvatila ukidanje sankcija za naftu, petrohemiju, brodarstvo, osiguranje i banke.