Svijet
0

Iranski i kineski predsjednici najavili "novo poglavlje" u bilateralnim odnosima

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je u Teheran gdje sastao sa iranskim kolegom Hasanom Rouhanijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih i političkih odnosa između Kine i Irana nakon što su Teheranu ukinute međunarodne sankcije.

Xi je prvi lider koji posjećuje Iran otkako su Teheranu ukinute sankcije 16. januara, a takođe je prvi kineski predsjednik koji boravi u posjeti toj zemlji poslije 14 godina.

Iranski i kineski zvaničnici su nakon sastanka poručili da su se njihove zemlje saglasile o tome da prošire međusobne ekonomske i političke veze, najavivši "novo poglavlje" u bilateralnim odnosima.

"Zadovoljni smo što je predsjednik Xi posjetio Iran nakon ukidanja sankcija. Iran i Kina su se dogovorili da povećaju trgovinsku razmjenu na 600 milijardi dolara u narednih 10 godina", rekao je Rouhani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jinpingom, koja je uživo prenošena na državnoj televiziji.

Rouhani je također rekao da se sa kineskim kolegom složio da će intenzivirati saradnju kako bi riješili pitanje "terorizma i ekstremizma u Iraku, Siriji, Afganistanu i Jemenu".

Kako prenosi novinska agencija IRNA, Xi je u petak po dolasku u iransku prijestolnicu poručio da Peking nastoji unprijediti bilateralne odnose sa Teheranom "kako bi otpočeli novu sezonu obuhvatnih, dugoročnih i održivih odnosa".

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova za azijska i pacifička pitanja Ebrahim Rahinpour rekao je za državnu televiziju da je visoka kineska delegacija u Teheran stigla na poziv Iranskog predsjednika Rouhanija i da će tokom posjete biti potpisano 17 sporazuma.

Rahimpour je naveo da je trgovinska razmjena Irana i Kine 2014. godine iznosila oko 52 milijarde dolara, ali da je opala prošle godine zbog smanjenja cijena nafte na svjetskim tržištima.

Kina je jedna od šest svjetskih sila koje su pregovarale o historijskom sporazumu postignutom u junu prošle godine sa Iranom, u skladu sa kojim je Teheran ograničio svoj sporni nuklearni program te su mu zauzvrat ukinute međunarodne sankcije koje su uključivale embargo na iranski izvoz nafte, ključnu državnu industriju, kao i na financijske transakcije s Iranom.