Privreda
1

Iran i Kina planiraju robnu razmjenu u vrijednosti čak 550 milijardi eura

Klix.ba
Hassan Rouhani, Xi Jinping i ajatolah Ali Khamnei (Foto: EPA)
Hassan Rouhani, Xi Jinping i ajatolah Ali Khamnei (Foto: EPA)
Teheran i Peking dogovorili su pojačati međusobne veze tako što će u narednih 10 godina ostvariti međusobnu trgovinsku razmjenu u vrijednosti 550 milijardi eura.

Kineski predsjednik Xi Jingping je drugi lider jedne članice Vijeća sigurnosti koji je posjetio Islamsku republiku nakon dogovora o iranskom nuklearnom programu između Teherana i Grupe 5+1 (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD i Njemačka). Prvi je bio Vladimir Putin, koji je Teheran posjetio još u novembru.

Naime, ovim dogovorom Iran se "izvukao" iz višegodišnjih ekonomskih sankcija koje su mu nametale Ujedinjene nacije, SAD i Evropska unija.

Kako je izjavio iranski predsjednik Hassan Rouhani, njegova država i Kina su potpisale 17 akata uključujući saradnju u polju nuklearne energije, te obnovu drevnog "Puta svile", odnosno trgovačke rute koja povezuje zemlje Mediterana sa istočnom Azijom.

"Prijateljstvo dvije države prevazišlo je višegodišnje političke i ekonomske prepreke koje su mu onemogućavale da se razvija i cvjeta. Sada otvaramo novu stranicu u odnosima dvije zemlje", rekao je kineski predsjednik Xi Jingping nakon sastanka sa Rouhanijem.

Također, dvije države dogovorile su se i povećanom saradnjom na polju borbe protiv terorizma i ekstremizma u Iraku, Siriji, Afganistanu i Jemenu.