Teške riječi
1.1k

Iranska šahistkinja se takmičila bez hidžaba, iz zemlje joj poručili da se ne vraća

S. G.
Sara Kadem / Twitter
Sara Kadem / Twitter
Iranska šahistkinja Sara Kadem, koja je prošle sedmice nastupila na međunarodnom turniru u Kazahstanu bez hidžaba, sletjela je danas na aerodrom u Španiji gdje su je dočekale strašne vijesti.
Naime, ona je iz matične zemlje dobila jasno upozorenje "kako joj je bolje da se ne vraća u Iran", javlja Reuters.

Prošle sedmice su mediji objavili da će se Sara Kadem trajno nastaniti u Španiji i da ne planira povratak u domovinu upravo iz ovog razloga.

Izvor blizak šahistkinji koji nije želio da bude imenovan izjavio je da su Kadem odmah poslije nastupa bez hidžaba zvale razne osobe i upozoravale je na opasnost koja joj prijeti.

Druge su je osobe, prema istom izvoru, pozivale da se vrati, obećavajući da će "srediti njen problem".

Pozivi iz Irana sa naveli organizatore šahovskog turnira u Almatiju da obezbjede Sari Kadem policijsku zaštitu, a ispred njene hotelske sobe su tokom turnira konstantno stražarila četvorica tjelohranitelja.

Isti izvor je dodao da su i roditelji i rođaci dvadesetpetogodišnje šahistkinje koji žive u Iranu također dobili prijetnje.

Podsjetimo, Iran je zahvatio talas demonstracija poslije smrti kurdske djevojke Mahse Amini, koja je 16. septembra prošle godine preminula u pritvoru iranske policije za moral, gdje je bila privedena zbog "nepropisnog nošenja hidžaba".

Demonstanti u Iranu su protestovali i protiv obaveznog nošenja hidžaba, a neke od žena su i spaljivale svoje hidžabe i rezale vlastitu kosu.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana se za sada nije oglasilo povodom ovog slučaja, a ni Sara Kadem nije bila dostupna za bilo kakav komentar.