Objavljeni snimci
73

Iranski režim srušio porodičnu kuću sportiskinje nakon što se takmičila bez hidžaba

N. K.
Brojni problemi za Elnaz Rekabi (Foto: Twitter)
Brojni problemi za Elnaz Rekabi (Foto: Twitter)
Porodičnu kuću iranske takmičarke u sportsko penjanju Elnaze Rekabija na sjeverozapadu Zanjana navodno je srušila iranska policija, javlja nezavisni list Iran Wire.

Elnazin braz Davood, također elitni sportista, objavio je na društvenim mrežama fotografiju na kojoj se vidi uništeni vrt uz pitanje: "Gdje si, pravdo?"

"Ono što nam život daje, mi to prihvaćamo, bila to bol, sreća, gorčina ili otrov", dodao je.

Snimka, za koju su BBC i CNN potvrdili da je autentična, prikazuje ruševinu kuće koja je pripadala Rekabijevima, zajedno sa zbirkom medalja. Davood se također pojavljuje plačući.

Elnaz je dospjela na naslovnice u oktobru nakon što se na međunarodnom takmičenju u Južnoj Koreji pojavila bez hidžaba, što su mnogi vidjeli kao gestu potpore protestima protuvladinih grupa koji se u Iranu održavaju sedmicama nakon smrti 22-godišnjakinje u pritvoru moralne policije, što je izazvalo krvavi obračun snaga sigurnosti.

Nakon što se popela bez hidžaba, Rekabi (33) je zadržana u kućnom pritvoru, a kasnije se izvinila zbog kršenja obaveznog kodeksa oblačenja u Iranu rekavši da joj je hidžab "nenamjerno" pao. Nije jasno jesu li njeni komentari izrečeni pod prisilom.

Njen brat Davood, koji je osvojio više od 10 medalja na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u penjanju, također je uhapšen i osuđen na plaćanje protuvrijednosti od 5.000 dolaza za, kako vlasti tvrde, neotkriveno "silovanje".

Iranski nacionalni olimpijski odbor i ministar sporta zaprijetili su Elnazi.

"Rečeno joj je da će njena porodična zemlja biti konsifikovana ako napusti državu, daje intervjue medijima ili započne osjetljive aktivnosti na svojim društvenim stranicama", rekao je izvor za Iran Wire, dodajući da imovina porodice vrijedi 300.000 dolara.

Prije odlaska u Seul, Rekabi je trebala isporučiti ček na 35.000 dolara i dati punu punomoć iranskom penjačkom savezu da proda imovinu svoje porodice kao jamstvo da će se vratiti.