Represija vlasti
47

Iranska policija koja provjerava nošenje hidžaba, nakon smrti Mahse Amini ponovo patrolira ulicama

S. Š.
Ulicama Teherana (Foto: EPA-EFE)
Ulicama Teherana (Foto: EPA-EFE)
Iranske vlasti najavile su novu kampanju za prisiljavanje žena da nose hidžab, pošto se "moralna policija" vratila na ulice deset mjeseci nakon smrti Mahse Amini u njihovom pritvoru i brojnih protesta nakon toga.

Moralna policija, kako se popularno naziva, povukla se sa ulica najviše zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini prošlog septembra, dok su se vlasti borile da obuzdaju masovne proteste koji su pozivali na zbacivanje teokratije koja je vladala Iranom više od četiri decenije.

Protesti su uglavnom utihnuli ranije ove godine nakon teškog gušenja u kojem je više od 500 demonstranata ubijeno, a skoro 20.000 privedeno. Ali mnoge žene su nastavile da krše službeni kodeks oblačenja, posebno u glavnom gradu Teheranu i drugim gradovima.

Nakon svih tih protesta, "moralna policija" je rijetko viđena kako patrolira ulicama, a u decembru su se čak pojavile glasnije - kasnije demantovane - da je rasformirana.

U nedjelju je general Saeed Montazerolmahdi, glasnogovornik policije, rekao da će "policija morala" nastaviti sa obavještavanjem, a zatim pritvaranjem žena koje ne nose hidžab u javnosti.

Pitanje hidžaba postalo je u Iranu veliki problem prošle godine, a žene su imale vodeću ulogu u protestima. Demonstracije su brzo prerasle u pozive na svrgavanje iranskih vlasti koju uglavnom mladi demonstranti optužuju da su korumpirani, represivni i van kontakta.

Iranska vlada je za proteste okrivila strance, prenosi Guardian.