Kampanja "Bijela srijeda"
111

Iranke se fotografišu bez hidžaba uprkos mogućim zatvorskim kaznama

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Žene u Iranu bi mogle biti zatvorene do deset godina zbog snimanja ili fotografisanja sebe bez marame u javnosti, saopćenje je šefa Revolucionarnog suda u Teheranu.

Prijetnja je stigla kao odgovor na kampanju pod nazivom "Bijela srijeda", koju je predvodila američka aktivistica Masih Alinejad koja ohrabruje žene u zemlji da pošalju svoje fotografije i videozapise na kojim su bez hidžaba.

Obraćajući se feminističkom pokretu, predsjednica Teheranskog revolucionarnog suda Mousa Ghazanfarabadi izjavila je da će oni koji snimaju sebe ili druge dok uklanjaju hidžab i šalju fotografije ovoj ženi biti osuđeni na zatvorsku kaznu od jedne do 10 godina, piše Associated Press.

Alinejad je postala sve izraženija u podršci iranskim ženama koje prkose vladi i kaže da je broj videa koje je dobila povećan, jer žene ne mogu biti cenzurisane. Snimke koje dobije kasnije objavljuje na Twitteru.
Hidžab je obavezan za žene u Iranu, a one koje krše zakon dobijaju zatvorsku kaznu do dva mjeseca i novčanu kaznu u iznosu od 25 dolara.

[TWITTER]1156214959728156673[/TWITTER]

Grupe za ljudska prava, kampanje i medijske organizacije udružile su se u znak solidarnosti sa ženama na društvenim mrežama, a Alinejad poziva političare širom svijeta i kampanju #MeToo da podrže i njenu kampanju.