146. smrtna kazna u 2010. godini
0

Iranka obješena zbog ubistva suparnice

Sarajevo-x.com
Shahla Jahed (Foto: AFP)
Shahla Jahed (Foto: AFP)
Iranka Shahla Jahed obješena je u 05.00 sati po lokalnom vremenu u zatvoru Ervin u Iranu, izvijestila je novinska agencija Irna, prenosi BBC. Iranka je bila osuđena na smrtnu kaznu zbog ubistva suparnice, prve supruge istaknutog iranskog nogometaša.

Jahed je u zatvoru provela devet godina i sve to vrijeme organizacije za borbu za ljudska prava zahtijevale su njeno puštanje na slobodu.

Amnesty International je u utorak još jednom apelirao na obustavljanje izvršenja smrtne kazne vješanjem, ističući kako Iranka nije imala fer suđenje. Međutim, kazna je izvršena.

Bila je to 146. izvršena smrtna kazna u Iranu ove godine, objavila je agencija AFP.

Shahla Jahed je 2004. godine optužena da je nožem nasmrt izbola prvu ženu svog supruga, vrhunskog iranskog nogometaša Nassera Mohammad-Khanija.

Ona je najprije priznala ubistvo, a potom na sudu povukla iskaz. Posljednjih devet godina provela je u zloglasnom iranskom zatvoru Evin.

Direktor Amnesty Internationala za Bliski Istok i Sjevrenu Afriku, Malcom Smart, istakao je da postoje jake osnove za sumnju da Jahed nije imala pošteno suđenje i da je vjerovatno prisiljena da prizna ubistvo nakon nekoliko mjeseci koje je provela u samici.

"Ona je povukla iskaz tokom suđenja, ali sud je to odlučio prihvatiti kao dokaz protiv nje. Presuda je poništena 2008. godine nakon što su utvrđene 'proceduralne greške', ali je u februaru 2009. godine ponovo osuđena na smrtnu kaznu", kazao je Smart, prenio je BBC.