Iran: Zatvoren list 'Hamshahri'

F
FENA
24.11.2009. u 12:06
0
6
Iran: Zatvoren list 'Hamshahri'
0
Iran: Zatvoren list 'Hamshahri' Foto: AFP/File
Popularni iranski konzervativni dnevnik "Hamshahri", kritički nastrojen prema predsjedniku Mahmudu Ahmadinejadu, zatvoren je poslije objavljivanja fotografije hrama zabranjene vjere bahai, javili su lokalni mediji.
Istovremeno, izdavači drugih dnevnih novina, povezanih s Ahmadinejadovim konzervativnim protivnicima, odlučili su da obustave izdavanje još jednog lista, "Habara", zbog pritisaka, objavio je list "Etemad".

"Etemad" je prenio izjavu ministra kulture Muhameda Alija Ramina, koji je rekao da su oba dnevnika prekršila zakon o medijima i da su zbog toga dobila upozorenje iranskog organa za nadzor štampe.

Prije par nedjelja je zabranjeno izdavanje vodećeg poslovnog dnevnika "Sarmejeh", koji je kritikovao ekonomsku politiku vlade.

Reuters je naveo da bi takvi potezi vlasti mogli da budu protumačeni kao pokušaj gušenja kritički orijentisanih medija.

"Hamshahri" je zatvoren pošto je na naslovnoj strani objavio reklamu za turističko putovanje u Indiju, s fotografijom bahaističkog hrama.

Šiitska vjerska vlast u Iranu smatra bahai jeretičnim ogrankom islama.

Propovjednici bahaizma tvrde da su u protekle tri decenije u Iranu zatvorene i pogubljene stotine sljedbenika te vjere, prenosi Tanjug.

Bahaizam je nastao u 19. stoljeću u Iranu, preuzevši elemente drugih religija.

Bahaije su monoteisti i vjeruju u sve Božije poslanike: Avrama, Mojsija, Isusa, Muhammeda, Budu, Zaratustru, Krišnu, kao i u svoje poslanike Babu i Bahaulaha. oni smatraju da sve vjere potiču od istog boga i da su u međusobnoj harmoniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: