Sedam godina zatvora novinaru koji je kritizirao vlast

F
FENA
4.1.2010. u 19:46
0
3
Sedam godina zatvora novinaru koji je kritizirao vlast
0
Sedam godina zatvora novinaru koji je kritizirao vlast
Novinar poznat po tome što je kritizirao ekonomsku politiku iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada osuđen je na sedam godina i četiri mjeseca zatvora kao i na 35 udaraca bičem, objavljeno je u ponedjeljak na web stranicama opozicije.
Bahman Ahmadi Amui, koji je radio za novine Sarmayeh, utjecajni ekonomski list koji je prestao da izlazi u novembru, u pritvoru je od 20. juna, prenio je AFP.

Novinar je uhapšen, kao i deseci drugih osoba, nakon protesta protiv reizbora predsjednika Ahmadinejada 12. juna na izborima koje je opozicija osporila zbog prevara.

Na internetskim stranicama se ne precizira zbog čega je došlo do ovakve presude novinaru koji je godinama sarađivao s više reformatorskih publikacija.

Oko 140 osoba se pojavilo pred sudom zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti zato što su poticali ili sudjelovali u postizbornim manifestacijama.

Nekoliko reformatorskih političara i novinara osuđeno je na zatvorske kazne. Neki su oslobođeni uz kauciju i čekaju na suđenje u žalbenom postupku.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: