Svijet
0

Iran: Zahtijevamo ukidanje svih sankcija

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Mejid Tahtrevanchi je izjavio da je neophodno hitno ukinuti sve sankcije i embargo prema Iranu kako bi se postigao dogovor u pregovorima o iranskom nuklerarnom programu.

U intervjuu za iransku državnu televiziju, Tahtrevanchi je istakao da bi predstavnici zemalja Zapada, ukoliko žele uspjeh u pregovorima, trebali odmah ukinuti sve sankcije i prihvatiti iransku realnost.

"Nećemo prihvatiti ukidanje sankcija pojedinačno. Neprihvatljiv je prijedlog da se u etapama ukidaju prvo finansijske, pa trgovinske, pa onda ostale sankcije. Zahtijevamo da se sankcije u cijelosti ukinu", poručio je Tahtrevanchi.

Naglasivši da iranska strana ne želi odugovlačenje rješenja spora oko razvoja nuklearnog programa zemlje, Tahtravenchi je kazao da je rješenje i moguće u planiranom roku ukoliko se predstavnici grupe 5+1 budu ponašali konstruktivno.

Pregovori Irana i Grupe 5+1, SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, ušli su u delikatnu fazu kada su pregovarači pristupili posljednjim prijedlozima nacrta sporazuma kojim bi se ograničio nuklearni program Irana u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija nametnutih toj zemlji. Prema planovima, do rješenja bi trebalo doći do 24. novembra ove godine.