Svijet
0

Danas ističe rok za dogovor o iranskom nuklearnom programu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pregovarači u Beču čine posljednje napore u pokušaju da postignu dogovor o iranskom nuklearnom programu s obzirom na činjenicu da rok ističe večeras u 23:00 sata.

Pregovarači su ranije rekli da postoje veća neslaganja zbog kojih bi rok mogao biti produžen. Svjetske sile: SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska i Njemačka žele da Iran ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat nude ukidanje UN-ovih sankcija.

Međutim, Teheran je ostao pri stavu da ne želi nuklearno oružje, nego atomsku energiju. Iranski predsjednik Hassan Rouhani je rekao da će, ukoliko Zapad ne pretjera sa zahtjevima, dogovor biti postignut.

Sankcije Iranu će biti ukinute ukoliko ova zemlja ograniči količinu urana koju može obogatiti. Kao što je poznato, obogaćeni uran može biti korišten za pravljenje nuklearne bombe.

Prije godinu dana je u Ženevi postignut dogovor koji je umanjio krizu za koju se smatralo da vodi ka ratu. Postoji bojazan da bi neuspjeh pregovora u Beču mogao biti itekako opasan. Ukoliko pregovori budu uspješni, Iran više ne bi bio izoliran te bi se stav Zapada prema ovoj zemlji promijenio.