Nakon raketiranja bolnica
0

Iran upozorava da je zbog napada u Gazi širenje rata postalo neizbježno

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je upozorio da će razmjere patnje civila uzrokovanih izraelskim ratom protiv Hamasa neizbježno dovesti do širenja sukoba, jer su zvaničnici u Gazi izvijestili o izraelskim zračnim napadima na nekoliko bolnica u palestinskoj enklavi ili blizu njih.

Komentari iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana mogli bi povećati zabrinutost oko toga da li će diplomatski napori Washingtona i raspoređivanje američkih pomorskih snaga u istočnom Mediteranu biti u stanju spriječiti sukob od dalje destabilizacije Bliskog istoka.

"Zbog povećanja intenziteta rata protiv civilnog stanovništva Gaze, proširenje obima rata postalo je neizbježno", rekao je Amir-Abdollahian svom katarskom kolegi šeiku Mohammedu Bin Abdulrahmanu Al Thaniju u četvrtak navečer.

Iranska državna Press TV prenijela je komentare iznesene tokom telefonskog razgovora u petak.

Izraelsko bombardovanje i opsada Gaze u proteklom mjesecu doveli su do humanitarne katastrofe sa hiljadama ljudi koji traže medicinsku pomoć i sklonište u nekoliko bolnica koje su još uvijek otvorene, a one u zoni borbenih dejstava su u velikoj opasnosti.

"Izraelska okupacija pokrenula je istovremene napade na brojne bolnice tokom proteklih sati", rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze Ashraf Al-Qidra za televiziju Al Jazeera.

Qidra je rekao da je izraelski napad pogodio dvorište bolnice Al Shifa, najveće u gradu Gazi, uzrokujući žrtve, ali nije iznio detalje. Izrael je rekao da Hamas ima skrivene komandne centre i tunele ispod Al Shife, kao i druge bolnice kao što je indonežanska bolnica, što Hamas negira.