{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran u svemir poslao štakora, dvije kornjače i šaku crva

F
3.2.2010. u 16:04
0
9
Iran u svemir poslao štakora, dvije kornjače i šaku crva
0
Iran u svemir poslao štakora, dvije kornjače i šaku crva
Foto: AFP/Press TV
Iran je lansirao raketu, dugačku tri metra, s više životinja kako bi istraživao život u svemirskim uvjetima, a na Zapadu je to dodatno pojačalo strahovanje od nuklearne opasnosti iz Irana.
U okviru ambicioznog svemirskog programa u orbitu oko Zemlje uspješno je lansiran Kavoshgar 3, na perzijskom Istraživač 3, saopćilo je ministarstvo odbrane u Teheranu.

Učinjeno je to, pak, domaćom raketom i tehnologijom "koje bi mogle poslužiti i za nošenje atomskih bombi".

Ono, međutim, što je na iranskoj televiziji prikazano uoči lansiranja bila je kapsula u kojoj su bili jedan štakor, dvije kornjače i desetak stvorenja koja su nalikovala crvima.

U posljednje dve godine Iran je u svemir lansirao par satelita sa znanstvenom opremom za prikupljanje informacija o vjetrovima, temperaturi i drugim pojavama.

U okviru obilježavanja Nacionalnog dana svemirske tehnologije, prikazana je iranska noseća raketa Simorg te tri satelita domaće proizvodnje. Prema službenim podacima, Simorg može podići satelit težak sto kilograma na visinu do 500 kilometara iznad Zemlje.

Iran je prvi satelit domaće izrade Omid, na perzijskom Nada, lansirao prije godinu dana. On je svoju misiju završio prošlog marta, nakon što je Zemlju oblijetao 40 dana na visini od 250 do 500 kilometara.

U Teheranu se službeno tvrdi da Iran želi imati satelite kako bi pratio parametre prirodnih katastrofa na svom trusnom tlu kao i da bi poboljšao svoje telekomunikacije.

Iranski lideri također ukazuju na to da Amerika koristi satelite za kontrolu iranskih susjeda Afganistana i Iraka te kažu nešto slično treba i Iran radi vlastite sigurnosti.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je ovo lansiranje ocijeno kao "malu pobjedu", koja dokazuje da Iran može pobijediti Zapad u "tehnološkoj borbi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: