Iranska televizija
0

Teheran otvorio dvije nove fabrike raketa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi otvorio je dvije nove fabrike za proizvodnju raketa, samo tri dana nakon što je Iran lansirao raketu sa živim životinjama u svemir, javila je državna televizija.

U fabrici će se proizvoditi rakete zemlja-vazduh pod nazivom Qaem ili uspon i zemlja-zemlja Toofan-5 ili oluja.

Qaem je dizajniran za napade na helikoptere na srednjoj i nižoj visini.

"Toofan-5 je jedna od najusavršenijih raketa. Ima dvije bojeve glave koje mogu da uništavaju tenkove i druga oklopna vozila", rekao je Vahidi, prenosi agencija Fars.

On je dodao da Qaem može da uništava ciljeve u vazduhu koji se kreću sporije i niže, posebno helikotpere.

Iran je otvorio nove fabrike u sklopu proslava 31. godišnjice Islamske revolucije krajem mjeseca.

Iran je u srijedu lansirao kapsulu sa kornjačama, pacovima i crvima na raketi Kavoshgar 3 u prvom eksperimentu slanja živih bića u svemir.

Iranski raketni i svemirski programi izazvali su negodovanja  na Zapadu koji strahuje da Iran može da razvije atomsko naoružanje u kombinaciji usavršene  raketne tehnologije sa nuklearnim programom.

Iran se i redovno hvali da ima rakete koje mogu doseći Izrael.

U međuvremenu, SAD i regionalni  saveznik Izrael ne odbacuju mogućnost vojne opcije da zaustave Teheran u nuklearnim ambicijama.

Teheran je u prošlosti zaprijetio da će gađati američke baze u regionu i blokirati strateški vodeni prolaz Hormuz za naftne tankere ukoliko dođe do napade na njihova nuklearna postrojenja.

Tri paketa sankcija UN-a usvojena su protiv Irana zbog odbijanja da suspenduje proces obogaćivanja uranijuma.