Svijet
0

Iran traži konkretne mjere Washingtona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je rado primio poruku američkoga predsjednika Baracka Obame povodom iranske Nove godine, ali traži od Washingtona konkretne akcije kako bi se ispravile greške iz daleke prošlosti, izjavio je Ali Akbar Javanfekr, savjetnik za štampu predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada.

"Sa zadovoljstvom prihvaćamo volju američkog predsjednika da ostavi postrani nesuglasice iz prošlosti, ali mogućnost da se to postigne nije zatražiti od Irana da jednostrano zaboravi agresivan stav SAD-a u prošlosti", rekao je on.

"SAD mora priznati svoje greške iz prošlosti i popraviti ih kako bi se postrani stavili svi sporovi dviju zemalja", dodao je on.

"U svojoj poruci predsjednik Obama je govorio o 'Noruzu' i novim počecima s dolaskom proljeća, i to treba biti lekcija za sve nas da iskoristimo ovu priliku da učinimo temeljne promjene", dodao je Ali Akbar.

"Mi također želimo ostaviti postrani animozitet i riješiti sporove između naših dviju zemalja, stoga ćemo dočekati svaki akt dobre volje koji dođe od američke vlade", dodao je on.

Obama je preuzeo historijsku inicijativu i direktno se obratio iranskim dužnosnicima i ponudio im da prevaziđu tridesetogodišnji sukob, u poruci objavljenoj u noći sa četvrtka na petak za iransku Novu godinu.

"Dosad je Obama govorio, ali nije napravio konkretan korak da popravi greške iz prošlosti prema Iranu, ali ako dobra volja predsjednika Obame prevaziđe njegove riječi i napravi konkretne akcije iranska vlada i zvaničnici mu neće okrenuti leđa", izjavio je Ali Akbar Javanfekr.

Među "greškama prošlosti", Ahmedinedžadov savjetnik navodi ulogu SAD-a u "državnom udaru protiv nacionalističke vlade Mohamada Mossadegha 1953", "podršku SAD-a Sadamu Huseinu tokom rata Iran-Irak (1980-1988), kao i ekonomske sankcije protiv Irana, ali i podršku Narodnim mudžahidinima, glavnoj iranskoj opozicionoj skupini, prenio je AFP.

Javanfekr je također dodao da se problemi ne mogu riješiti ako SAD nastavi da "pruža slijepu podršku uzurpatorskome režimu Izraela, da hapsi muslimane ili podržava terorističke skupine širom svijeta".