Tenzije sa SAD-om
17

Iran testira novi nosač helikoptera domaće proizvodnje u Indijskom okeanu

D. B.
Iran je započeo vojnu vježbu u Indijskom okeanu s ciljem testiranja svoja dva najnovija ratna broda.

Vježba se održava u vrijeme tenzija s SAD-om i svega nekoliko dana nakon što je Iran zaplijenio južnokorejski tanker. Zamjenik komandanta za koordinaciju u iranskoj mornarici, admiral Hamzeh Ali Kaviani, rekao je da će se tokom dvodnevne vježbe Eghtedar 99 testirati sposobnost "pravovremenog i efektivnog reagovanja" na neprijateljske prijetnje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Mornarici se pridružio nosač helikoptera "Makran" domaće proizvodnje, a radi se o jednom od najvećih ratnih brodova koje je proziveo Teheran. Ovaj nosač helikoptera može ploviti 1.000 dana bez potrebe za pristajanjem.

Nosač može nositi sedam helikoptera i pružat će podršku drugim ratnim brodovima tokom operacija u Indijskom oekanu, Crvenom moru i morskom prolazu Bab-el-Mandeb koji povezuje Crveno more i Omanski zaljev.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Vježbi je priključena i fregata "Zereh" sa zadatkom odbrane južnih voda Irana.

Ova vježba se održava u vrijeme tenzija između Irana i SAD-a čije sankcije utječu na iranski energetski i finansijski sektor. Čini se da su dvije zemlje na rubu rata u posljednjih godinu dana, a nakon što je u američkom zračnom napadu ubijen istaknuti iranski komandant.

Prošle sedmice je Pentagon odustao od povlačenja nosača aviona USS Nimitz s Bliskog istoka pa će ovaj brod ostati u regiji "zbog nedavnih prijetnji koje su iranski lideri uputili predsjedniku Trumpu".

Situacija je napeta i zbog toga što Iran povremeno zaplijeni tankere u Persijskom zaljevu, kao i zbog optužbi da je Teheran naredio napade na tankere u Omanskom zaljevu 2019. godine. Iranski zvaničnici su odbacili sve optužbe.

Iran je 4. januara zaplijenio južnokorejski tanker navodeći kršenja zakona o okolišu. Incident se dogodio u vrijeme kada Teheran od Seoula traži deblokadu iranskih sredstava u južnokorejskim bankama.