Nakon tri mjeseca
0

Iran pustio zaplijenjeni južnokorejski tanker i njegovog kapetana

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je pustio tanker iz Južne Koreje i njegovog kapetana tri mjeseca nakon što su zaplijenjeni zbog navodnog onečišćenja naftom.

Iranska revolucionarna garda zaplijenila je brod Hankuk Chemi i njegovih 12 članova posade u iranskim teritorijalnim vodama 4. januara, tvrdeći da je brod kršio ekološka pravila.

Kasnije je svih 20 članova posade pušteno na slobodu u februaru, osim kapetana.

U javnosti su se pojavile špekulacije da je zapljena mjera odmazde Teherana zbog, kako se smatra, nedostatka napora Seoula da oslobodi oko sedam milijardi američkih dolara koje mu pripadaju, a koje se nalaze u južnokorejskim bankama zbog američkih sankcija.

Iran je, s druge strane, negirao takve tvrdnje navodeći da je zapljena isključivo tehničko pitanje koje se treba riješiti u skladu sa sudskim postupcima. Puštanje se dogodilo usred nagađanja da su Seoul i Teheran možda postigli napredak u rješavanju problema zaključanih sredstava.

Te dvije zemlje vodile su konsultacije oko rješavanja pitanja zamrznutog novca, uključujući upotrebu švicarskog humanitarnog trgovinskog aranžmana, koji podržava SAD, kako bi se olakšao izvoz humanitarne robe u Iran.

Informaciju da je oslobođen brod potvrdilo je južnokorejsko ministratvo vanjskih poslova.

"Kapetan i osoblje su dobrog zdravstvenog stanja, a i brod te teret kojeg je prevozio su također bez bilo kakvih problema. Brod je napustio Iran nakon završenih adminisrativnih procedura", naveli su iz ministarstva.

U 20 članova posade bilo je 11 državljana Mijanmara, pet Južnokoreanaca, dva Vijetnamca i dva Indonežanina, piše BBC.