Svijet
146

Iran prvi put od Revolucije 1979. postavio ženu za ambasadoricu

Klix.ba
Marzieh Afkham
Marzieh Afkham
Islamska Republika Iran postavila je prvi put nakon Islamske revolucije 1979. godine ženu za ambasadoricu. Na mjesto ambasadorice u Maleziji imenovana je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Irana Marzieh Afkham.

Već nekoliko mjeseci spekuliše se da će Iran postaviti ženu za ambasadoricu, a iranski mediji i prije su navodili kako se radi o već dobro poznatoj Marzieh Afkham.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif ukazao je povjerenje prvoj ženi koja je u Iranu obnašala dužnost glasnogovornice ministarstva vanjskih poslova.

Zarif joj je poželio da posao u naredne dvije godine obavlja dostojanstveno i hrabro. Afkhama se ministru zahvalila na hrabroj odluci i ukazanom povjerenju u žene.

Iranski predsjednik Hasan Rohani 2013. godine pozvao je ministre da imenuju žene na visokim političkim pozicijama u državi poručujući kako vlada u Iranu mora ustati protiv diskriminacije žena.

I njegov prethodnik, Mahmoud Ahmedinedžad, učinio je značajan iskorak kada je 2009. prvi put postavio ženu na ministarsku funkciju.

Iako se iranski zakoni smatraju mnogo liberalnijim od onih u arapskim zemaljama, oni su od revolucije kritikovani zbog lošeg tretmana žena u slučajevima braka, razvoda i nasljeđivanja.

Žene u Iranu mogu se nalaziti na ključnim političkim pozicijama, uključujući i pozicije u parlamentu i vladi, ali one ne mogu obavljati poslove sudaca niti mogu biti kandidatkinje na predsjedničkim izborima.