{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran pristao na određene ustupke prema IAEA

F
13.7.2007. u 16:35
0
0
Iran pristao na određene ustupke prema IAEA
0
Iran pristao na određene ustupke prema IAEA
Iran je ukinuo zabranu obilazaka nuklearnih postrojenja UN-ovim ekspertima i dopustit će im da vrše inspekciju postrojenja, saopćila je u petak Međunarodna agencija za atomsku energiju.
Agencija je također saopćila kako je Teheran spreman da odgovori na ključna pitanja o ranijim sumnjivim eksperimentima za koje međunarodna zajednica strahuje da su mogli biti povezani s programom naoružanja, javio je AP.

IAEA - UN-ova agencija za nuklearni nadzor - saopćila je da je Iran obećao ustupke na sastanku održanom ove sedmice između njegovih zvaničnika i visoke delegacije agencije sa sjedištem u Beču.

Godine iranskog prkošenja ostavile su IAEA nesposobnom da utvrdi govori li vlada u Teheranu istinu kada tvrdi kako nema nikakvih ambicija za nuklearnim oružjem i da njene atomske aktivnosti striktno služe za proizvodnju energije. Njeno odbijanje da sarađuje s agencijom bilo je okidač koji je doveo do akcije Vijeća sigurnosti i nametanja dva niza sankcija.

Svaka odluka Islamske Republike da okonča prkošenje i počne sarađivati s agencijom bila bi veliki kompromis s njene strane. Kao takva, mogla bi oslabiti napore Sjedinjenih Država i njihovih saveznica u Vijeću sigurnosti da nametnu nove sankcije - čak i ukoliko Teheran nastavi da prkosi glavnom zahtjevu vijeća da zamrzne svoj program obogaćivanja urana.

"U razgovorima između iranskih zvaničnika i zamjenika gerneralnog direktora IAEA-e Ollija Heinonena postignut je sporazum o posjeti inspektora agencije istraživačkom reaktoru teške vode Arak do kraja jula", navodi se u saopćenju agencije sa sjedištem u Beču.

Dvije strane složile su se kako da "riješe preostala pitanja koja se tiču ranijih iranskih eksperimanata s plutonijem, imenuju nove inspektore umjesto onih kojima je zabranjen ulazak u Iran u ovoj godini, finaliziraju načine punijeg nadzora aktivnosti obogaćivanja od strane IAEA i razjasne otvorena pitanja povezana sa sadržajem i obimom iranskog programa obogaćivanja", navodi se u saopćenju.

"Otvorena pitanja" uključuju "kontaminaciju uranom pronađenu na opremi na određenim lokacijama", saopćila je agencija, aludirajući na tragove obogaćenog urana na vojnoj lokaciji - što bi moglo nagovijestiti veze s programom naoružanja kao i "studije koje se odnose na konkretne projekte", ponovo u aluziji na nuklearne aktivnosti koje bi mogle imati vojnu primjenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: