Svijet
0

Iran predstavio novu bespilotnu letjelicu

Klix.ba
Nova iranska letjelica (Foto: AFP)
Nova iranska letjelica (Foto: AFP)
Iran je predstavio najnoviji model vlastite bespilotne letjelice u pokušaju da označi napredak postignut u izgradnji svoje flote ovih letjelica.

Letjelica namijenjena za izviđačko-borbene zadatke predstavljena je na svečanosti kojoj je između ostalih prisustvovao i ministar odbrane Ahmad Vahidi. Obojena u boje iranske nacionalne zastave ova letjelica će imati, između ostalog, sposobnost da izbjegne neprijateljske radare.

Iranski mediji su ranije objavili kako se u toj zemlji trenutno proizvode deseci različitih vrsta bespilotnih letjelica. U februaru je predstavljen avion iz domaće proizvodnje Qaher 313, a svečanosti je tada prisustvovao i predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

U posljednjih nekoliko godina Iran je predstavio nekoliko modela letjelica, kao što je dalekometni Karrar u augustu 2010., ili Shahed 129 u septembru 2012. Shahed je opisan kao sposoban za misije izviđanja i borbena djejstva i do 24 sata bez prestanka. Najzastupljeniji je u iranskoj vojsci nakon Karrara, piše Russia Today.

Iran na ovaj način pokazuje jasnu namjer da razvije snažnu vojnu avijaciju.