Pružili podršku
910

Iran predstavio borbeni dron i nazvao ga "Gaza" u čast Palestincima

A. B.
Foto: Vlada Irana
Foto: Vlada Irana
Iranska revolucionarna garda je u petak predstavila novi borbeni dron domaće proizvodnje za koji tvrdi da ima domet od 2.000 kilometara i nazvao ga je "Gaza" u čast borbe Palestinaca protiv Izraela.

Iran ima širok program projektila i dronova, a takvo oružje smatra se važnom snagom u odvraćanju i uzvraćanju SAD-u i ostalim protivnicima u slučaju rata.

"Dron je nazvan 'Gaza' u čast Palestinaca koji se suprotstavljaju invaziji i agresiji cionista", rekao je komandant garde general-major Hossein Salami na predstavljanju drona.

Revolucionarna garda saopćila je da novi dron može letjeti 35 sati i nositi 13 bombi i 500 kilograma elektronske opreme sa brzinom od gotovo 350 kilometara na sat.

Dron je predstavljen isti dan kada je uspostavljen i prekid vatre između Hamasa i Izraela nakon 11 dana smrtonosnih borbi.

Izraelski zračni napadi usmrtili su 243 osobe, uključujući 66 djece od 10. maja, prema izvještaju ministarstva zdravstva Gaze. Među ubijenima ima i vojnika.

Iako su vođe palestinskih skupina u Gazi, uključujući Hamas i Islamski džihad, često pozdravljali iransku finansijsku i vojnu podršku, Teheran obično nije javno govorio o opskrbi oružjem.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, prošle godine je pozdravio isporuku oružja Palestincima.

Komandant garde Hossein Salami pozdravio je "rođenje nove Palestine koja se brani raketama rekavši da je Izrael slomljen, frustriran i oboren".

Salami je predstavio i novi radarski sistem nazvan "Quds" (Jerusalem), a koji može otkriti stelt (borbene) avione u radijusu od 500 kilometara (310 milja) i brzo ih premjestiti, piše AFP.