Sastanak OIC-a
176

Iran pozvao islamske države da sankcionišu Izrael i uvedu embargo na prodaju nafte

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Članice Organizacije islamske konferencije (OIC) trebale bi uvesti naftni embargo i druge sankcije Izraelu i protjerati sve izraelske ambasadore, rekao je u srijedu iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian.

Hitni sastanak OIC-a održava se u saudijskom gradu Jeddah kako bi se raspravljalo o eskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba, nakon što je u eksploziji u bolnici u Gazi kasno u utorak ubijen veliki broj Palestinaca.

"Ministar vanjskih poslova poziva na trenutačni i potpuni embargo Izraelu od strane islamskih zemalja, uključujući sankcije za naftu, uz protjerivanje izraelskih ambasadora ako su uspostavljeni odnosi s cionističkim režimom", navodi se u saopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Amirabdollahian je također pozvao na formiranje tima islamskih pravnika koji će dokumentirati potencijalne ratne zločine koje je Izrael počinio u Gazi.

Iran nema diplomatske odnose s Izraelom.

Prije eksplozije u bolnici u Gazi u utorak, zdravstvene vlasti u Gazi rekle su da je najmanje 3.000 ljudi ubijeno tokom 11-dnevnog bombardiranja od Izraela. U eksploziji u bolnici ubijeno je više od 500 osoba.