Svijet
0

Iran pozdravlja pregovore, ne odudstaje od urana

FENA
Iranski ministar vanjskih poslova u četvrtak je pozdravio direktne razgovore s Washingtonom o spornome nuklearnom programu njegove zemlje, ali je odbio američki prijedlog da Teheran mora prekinuti obogaćivanje urana kao preduvjet za te razgovore, javila je iranska državna televizija.

"Iran pozdravlja dijalog pod pravednim uvjetima, ali nećemo odustati od naših prava", navela je televizija riječi ministra Manouchehra Mottakija.

"Nećemo pregovarati o nuklearnim pravima iranske nacije, ali smo spremni da unutar jasno definiranog pravednog okvira i bez ikakve diskriminacije uspostavimo dijalog o predmetu zajedničke zabrinutosti", izjavio je on.

Mottakijeva izjava prva je iranska direktna reakcija na objavu Sjedinjenih Država od srijede kako su voljne pridružiti se drugim zemljama u direktnim razgovorima s Iranom sve dok Teheran prestaje s obogaćivanjem urana, javio je AP.

"Naša poruka Irancima je da, pod jedan, ne možete imati oružje i, pod dva, morate suspendirati svaki program podložan verifikaciji do trenutka kada dođemo za pregovarački sto kako bismo krenuli naprijed", izjavio je predsjednik Bush u srijedu.

"Smatram da je bitno za Sjedinjene Države da preuzmu vodstvo - skupa s našim partnerima. A to je ono što vidite. Vidite diplomatiju. Vjerujem da se ovaj problem može riješiti diplomatski i ja ću uložiti svaki napor da dođe do toga", izjavio je Bush.

Državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u State Departmentu da će SAD doći za pregovarački sto čim Iran potpuno i verificirano prekine svoje aktivnosti obogaćivanja i prerade urana. Kazala je da su Sjedinjene Države poduzele taj potez kako bi istaknule svoje obavezivanje na diplomatsko rješenje i jačanje prilika za uspjeh.

Mottaki je izjavio kako Iran nema nikakvu namjeru prekinuti program obogaćivanja urana.

"Nema nikavih dokaza koji pokazuju iransku namjeru (ka proizvodnji nuklearnog oružja). Iran je stoga zainteresiran da nastavi ovim putem", kazao je.