Nikad snažnija avijacija
78

Iran potvrdio kupovinu lovaca Sukhoi Su-35 od Rusije, stižu u martu

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Iran je potvrdio da je naručio ruske ratne avione Sukhoi Su-35 i očekuje da će ove najsavremenije letjelice dobiti u roku od tri mjeseca. Avion Su-35 je tehnološki jedan od najnaprednijih elemenata u ruskom arsenalu.

Avioni će stići u Iran za novu iransku godini, koja počinje 21. marta, prema Shahriaru Heidariju, članu parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost, koji je dao izjavu 15. januara državnoj novinskoj agenciji Tasnim.

Zastupnik je dodao da je Iran također kupio još vojne opreme od Rusije, uključujući helikoptere, raketne sisteme i kao i sisteme protuzračne odbrane, od kojih će većina uskoro biti isporučena. Heidari je izostavio iznos ugovora i uslove transakcije.

Iranska novinska agencija također je dodala da će borbeni avioni ruske proizvodnje biti smješteni u Taktičkoj zračnoj bazi 8 Zračnih snaga Islamske Republike Iran. Baza se nalazi u gradu Isfahanu.

U posljednjih nekoliko godina Iran nije kupio nijedan novi borbeni zrakoplov osim nekoliko ruskih lovaca MiG-29 Fulcrum koje je nabavio 1990-ih.

Ovo nije prvi put da Iran kupuje vojnu tehniku od Rusije. Godine 2007. Iran i Rusija potpisali su ugovor o kupovini ruskog proturaketnog sistema S-300. Međutim, Moskva je zaustavila prodaju 2010. godine kako bi se pridržala rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a usmjerene protiv iranskog nuklearnog programa.

Dogovor je ponovno oživljen 2015. godine, neposredno prije potpisivanja nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama. U maju 2016. iranski ministar obrane izjavio je da je Islamska Republika "u posjedu strateškog sistema S-300".

Zapad je zabrinut zbog širenja veza između Irana i Rusije usred sukoba u Ukrajini. Iranska opskrba Rusije vojnim bespilotnim letjelicama postala je ključni spor između SAD-a i Teherana.

Iran je negirao da je dostavio bespilotne letjelice Rusiji, a na napetom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a prošlog mjeseca, Vasily Nebenzia, ruski veleposlanik pri UN-u, nazvao je optužbe " izmišljenim i lažnim".