Svijet
1

Iran počeo vojne vježbe u Ormuskom moreuzu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iran je danas počeo vojne vježbe u Ormuskom moreuzu, u trenutku kada tenzije sa SAD-om eskaliraju nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Teheran da se "poigrao s vatrom" kada je testirao balističku raketu 29. januara.

Godišnje vojne vježbe Irana bit će održane u Ormuskom moreuzu, Omanskom zalivu, Bab el-Mandebu i sjevernim dijelovima Indijskog oceana, radi obuke u borbi protiv terorizma i piratstva rekao je komandant iranskih pomorskih snaga Habibolah Sajari, prenose državni mediji.

Vojni brodovi, podmornice i helikopteri učestvovat će u vježbama širom te oblasti od oko dva miliona kvadratnih kilometara, a pripadnici mornarice će pokazati svoje sposobnosti duž jugoistočne obale Irana, javila je državna iranska agencija IRNA.

U tom regionu je bazirana Peta flote američke mornarice, koja štiti špediterske trase u tim vodama, navodi agencija Reuters. Milioni barela nafte prevezu se dnevno do Evrope, SAD i Azije kroz Bab el-Mandeb i Ormuski moreuz, pored obala Jemena i Irana, podsjeća britanska agencija.

Reuters navodi i da je prošlog mjeseca američki razarač ispalio hice upozorenja na četiri iranska vojna broda za brzi napad u blizini Ormuskog moreuza nakon što su mu se oni približili velikom brzinom.