Centrala Bushehr
0

Iran: Otvaranje nuklearke sredinom novembra

FENA
Bushehr
Bushehr
Načelnik Organizacije za atomsku energiju Irana Ferejdun Abasi Davani najavio je u srijedu da će atomska centrala u Bushehru na jugu te zemlje biti probno puštena u rad krajem avgusta ili prve sedmice septembra, a da će centrala biti zvanično otvorena sredinom novembra.

Davani je iranskoj televiziji rekao da su "svi sigurnosni zahtjevi poštovani u punoj mjeri" i da "nikakve bojazni povodom sigurne eksploatacije centrale nema", prenio je Itar-Tass. Ruska državna agencija je istovremeno iz Moskve prenijela izjavu šefa iranske diplomatije Alija Akbara Salehija na razgovorima s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom da će pokretanje Bushehra i početak eksploatacije biti u "skoroj budućnosti" i da će proslaviti pokretanje centrale zajedno s ruskim ministrom energetike Sergejom Šmatkom.

Lavrov je pak rekao da Rusija i Iran usaglašavaju posljednje tehničke detalje pokretanja centrale i da se "čini sve da se osigura bezbjednost te centrale". Ruski ministar je također izrazio očekivanje da će pregovori Teherana s posredničkom "šestorkom" (SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina i Njemačka) o iranskom nuklearnom pitanju biti obnovljeni u najskorije vrijeme, dodajući da početak obnove pregovora od iranske strane zavisi više nego od bilo koga drugog.

"Računam da će nam ideje koje smo danas razmotrili i za koje je iranski ministar izrazio prilično ozbiljno interesiranje pomoći da pređemo na aktivnu fazu daljnjeg rada", naveo je Lavrov.

Salehi je rekao da je inicijativa poznata kao "plan Lavrova" o etapnom rješavanju iranskog nuklearnog pitanja pokret unaprijed.

"Smatramo vašu inicijativu pomakom. To je dobra stvar od strane naše ruske braće", rekao je šef iranske diplomatije, izražavajući spremnost za obnavljanje pregovora.

"Slažem se da počnu pregovori o nuklearnom pitanju Irana", rekao je Salehi, ističući međutim da Teheran "ne priznaje nikakav pritisak".

"Polazimo od toga da je saradnja i pregovarački proces najrazumniji pristup i metoda", dodao je iranski ministar vanjskih poslova, pozdravljajući rusku inicijativu uzajamnosti i faznog razvoja kao inicijativu koja "obavezuje sve strane".

"Izučit ćemo tu inicijativu, u cjelini na nju gledamo pozitivno", kazao je Salehi.

Oba ministra su se, kako prenosi Itar-Tass, usprotivila vanjskim pritiscima na zemlje kaspijske regije.

"Rusija i Iran su zainteresirani da regija bude stabilna, prosperitetna, da zemlje koje se nalaze ovdje ne budu izložene pritisku spolja, da se njihov izbor uvažava i da mnogu slobodno međusobno da grade saradnju u više pravaca", saopćio je Lavrov.