Oružje iz prošlog vijeka
0

Ahmadinejad: Nuklearno oružje je bacanje para

SRNA
Mahmoud Ahmadinejad
Mahmoud Ahmadinejad
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je da je nuklearno oružje je bacanje para.

"Nuklearna oružja su sredstva iz prošlog vijeka. Ako bilo koja zemlja pokušava da napravi nuklearnu bombu, ona baca svoj novac i svoje resurse", rekao je Ahmadinejad, koji će sutra primiti visoku delegaciju ruskih zvaničnika za bezbjednost u ulozi posrednika u sporu oko iranskog nuklearnog programa.

On je za televizijsku stanicu "Russia today" rekao da nastoji da izgradi čvršće odnose sa Moskvom i da očekuje da prva iranska nuklearna centrala "Busher" ruske proizvodnje počne da proizvodi električnu energiju iduće godine.

Predsjednik Irana negirao je tvrdnje da su njegovi prethodni susreti sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim bili zamagljeni neslaganjima, naglasivši da dva susjeda mogu da ponude zajednička rješenja za globalne probleme.

Ahmadinejad će u ponedjeljak primiti visoku rusku delegaciju, koju će predvoditi sekretar ruskog Savjeta za bezbjednost Nikolaj Patrušev i koji će otvoriti dvodnevni sastanak u Teheranu posvećen spornom iranskom nuklearnom programu. Patrušev će se sastati i sa svojim iranskim kolegom i šefom diplomatije Alijem Akbarom Salehijem.

Rusija u posljednje vrijeme ulaže napore da se postigne obnavljanje pregovora Teherana i zapadnih zemalja o iranskom nuklearnom programu.

Diplomata iz Rusije nije želeo da otkriva detalje "nuklearne inicijative" koju bi Patrušev mogao iznijeti u Teheranu, ali je Moskva ranije umanjila pritisak na Iran da otvorenije pristupi razgovorima tako što je osudila zapadne sankcije i pozive na njihovo pooštravanje.
Medvedev i Ahmadinejad sastali su se poslednji put u junu, kada je ruski predsjednik apelovao na Iran da zauzme konstruktivniji stav prema Zapadu.

Izgradnja nuklearke "Busher" predstavlja važnu ekonomsku vezu Irana i Rusije, a za kašnjenje njene izgradnje Iran krivi ruske političare, dok s druge strane Kremlj insistira na većoj otvorenosti Irana kada je riječ o nuklearnom programu.