Svijet
0

Iran osudio terorističke napade u Londonu

NINA
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamidreza Asefi osudio je terorističke napade u Londonu i ocijenio da je terorizam kao sredstvo za postizanje ciljeva "neprikladna metoda", prenijela je danas iranska agencija IRNA.

Asefi je izrazio saučešće porodicama žrtava u Londonu, navedeno je u saopštenju službe za informisanje ministarstva vanjskih poslova Irana. Zamjenik teheranskog imama ajatolah Mohammad Emami-Kashani je u obraćanju hiljadama vjernika na univerzitetu u Teheranu rekao da je "Al-Qaida nezakonito čedo SAD-a i Izraela", stvoreno da bi ga okrenuli protiv Irana, prenijela je IRNA.

Komentirajući jučerašnju izjavu britanskog premijera Tonyja Blaira koji je poslije napada u Londonu upitao "u kakav to islam Al-Qaida vjeruje", zamjenik teheranskog imama je istaknuo da je "to lažna verzija islama".

Osudivši napade u Londonu, imam je rekao da je "islam vjera koja propovijeda dobrotu, pravdu i humanost, a najoštrije osuđuje ubijanje nedužnih žena, djece, mladeži i staraca".