Iran oduzeo Nobelovu nagradu Shirin Ebadi

F
FENA
26.11.2009. u 16:32
0
7
Iran oduzeo Nobelovu nagradu Shirin Ebadi
0
Iran oduzeo Nobelovu nagradu Shirin Ebadi Foto: Reuters
Iranske vlasti su oduzele Nobelovu nagradu za mir dodijeljenu 2003. godine advokatici Shirin Ebadi, saopćila je norveška vlada navodeći da je pozvala iranskog predstavnika u Oslu da mu uruči protestno pismo.
"Šokirani smo i distanciramo se od takvog djelovanja", naveo je norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere u saopćenju, prenio je AFP.

"Ovo je prvi put da vlasti neke zemlje oduzmu Nobelovu nagradu za mir", kazao je on.

Nobelova medalja i diploma, koje su bile dodijeljene Shirin Ebadi, povučene su iz sefa u banci u kojoj su bile pohranjene.

Ministarstvo vanjskih poslova precizira da je pozvalo iranskog otpravnika poslova u Oslu da protestira protiv ponašanja iranskih vlasti i da mu prenese zabrinutost za sudbinu Shirin Ebadi i njenih bližnjih.

Nekoliko saradnika Shirin Ebadi i njen suprug uhapšeni su i s njima se ponekad loše postupalo posljednjih mjeseci u Iranu. Te činjenice "pokazuju da je sloboda izražavanja pod pritiskom u Iranu", navodi norveško ministarstvo.

Nobelova nagrada za mir je dodijeljena iranskoj advokatici "za njene napore za razvoj demokratije i ljudskih prava" u Islamskoj Republici.

"Nikada se ni s jednim laureatom nije tako postupalo na takav način. Čak i s političkim oponentima Saharovim i Walensom se bolje postupalo u njihovim zemljama", kazao je Geir Lundestad, sekretar Nobelovog odbora aludirajući na Andreja Saharova i Lecha Walensu koji su dobili Nobelove nagrade za mir 1975. i 1983. godine, za vrijeme hladnog rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: