|

"Iran odbija prebaciti uran u inozemstvo"

"Iran odbija prebaciti uran u inozemstvo"
0
F
FENA
18.11.2009. u 15:15
0
komentara
0

dijeljenja
"Iran odbija prebaciti uran u inozemstvo" Foto: Reuters
Iran odbija da prebaci svoj slabo obogaćeni uran u inozemstvo, ali je spreman razmotriti razmjenu urana za gorivo u samom Iranu, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki, javila je u srijedu agencija Isna.
"Proveli smo tehničko i ekonomsko ispitivanje. Sasvim sigurno nećemo prebaciti u inozemstvo naš uran obogaćen za 3,5 posto", izjavio je Mottaki.

"To znači da smo spremni razmotriti istovremenu razmjenu u samom Iranu", dodao je on.

Mottakijeva izjava znači da Iran odbija nacrt sporazuma koji je predložila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) 21. oktobra, nakon dva i po dana pregovaranja između Irana, SAD-a, Rusije i Francuske.

Nacrt sporazuma je predvidio da se u Rusiju prebaci veliki dio iranskoga slabo obogaćenog urana kako bi tamo bio još više obogaćen, prije nego što ga u Francuskoj pretvore u gorivo za jedan istraživački reaktor u Teheranu.

Spomenuto je prijelazno rješenje prema kojem bi Iran poslao svoj obogaćeni uran na skladištenje u Tursku.

Šef iranske diplomatije je kazao da iranska delegacija u Beču nije nikada prihvatila nacrt sporazuma kakav je prezentirala IAEA.

Mottaki je dodao da Iran želi novi sastanak tehničkog odbora sa SAD-om, Rusijom i Francuskom, pod okriljem IAEA-e, kako bi razgovarali o razmjeni njegovog slabo obogaćenog urana za gorivo.

Pitanje obogaćivanja urana je u središtu spora između Irana i velikih sila iz šestočlane grupe koje se plaše da Teheran koristi uran za vojne svrhe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.