Nakon sinoćnjeg napada
43

Iran: Nismo gađali naš bratski Pakistan, nego teroriste koji se kriju uz našu granicu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je kazao da oružane snage njegove zemlje naciljale "iransku terorističku grupu" u Pakistanu dan ranije.

"Niko od državljana prijateljske i bratske zemlje Pakistana nije bio na meti iranskih projektila i bespilotnih letjelica. Na meti je bila takozvana skupina Jaish Al-Adl, koja je iranska teroristička grupa", rekao je Amir-Abdollahian na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švicarskoj.

Racija je uslijedila kasno u utorak nakon što je Teheran također pokrenuo napade u Iraku i Siriji protiv, "antiiranskih terorističkih grupa".

Pakistan je osudio udar u blizini zajedničke granice, opozvao svog ambasadora iz Irana i spriječio izaslanika Teherana da se vrati u Islamabad.

Nekoliko sati prije udara, pakistanski privremeni premijer Anwar-ul-Haq Kakar sastao se s Amir-Abdollahianom na marginama Foruma u Davosu.

Amir-Abdollahian je rekao da je napad Irana na "pakistansko tlo" bio odgovor na nedavne napade grupe Jaish Al-Adl na Iran, posebno na grad Rask u jugoistočnoj pokrajini Sistan-Baluchistan.

U napadu 10. januara na policijsku postaju u gradu ubijen je policajac, gotovo mjesec dana nakon što je 11 policajaca ubijeno u sličnom napadu na tom području.

Odgovornost za oba napada preuzeo je Jaish Al-Adl ekstremistička grupa koja je osnovana 2012. i koju je Iran stavio na crnu listu kao "terorističku" grupu.

"Grupa se sklonila u neke dijelove pakistanske pokrajine Balochistan", rekao je Amir-Abdollahian, dodajući da smo "razgovarali s pakistanskim dužnosnicima nekoliko puta o ovom pitanju",

Ministar vanjskih poslova rekao je da Iran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Pakistana, ali da neće "dopustiti da nacionalna sigurnost zemlje bude ugrožena ili da se s njom igra".