Utvrđuju se detalji
44

Iran navodno obogatio uranijum na nivo od 84 posto, blizu dovoljnog za atomsku bombu

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Međunarodni nuklearni posmatrači u Iranu prošle su sedmice otkrili uranij obogaćen do nivoa gotovo dovoljnog za nuklearno oružje, prema svjedočenju dvojice visokih diplomata.

Ovakav razvoj događaja, naglašavaju posmatrači, predstavlja značajan rizik da bi nesputana atomska aktivnost zemlje mogla dovesti do globalne krize.

Inspektori trebaju utvrditi je li Iran namjerno proizveo obogaćeni uranijum ili je koncentracija bila rezultat nenamjernog nakupljanja unutar mreže cijevi koje povezuju stotine brzorotirajućih centrifuga koje se koriste za odvajanje izotopa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kritikovala je Iran u srijedu, 1. februara zbog neprijavljene promjene u međusobnom povezivanju dvaju klastera naprednih mašina u Fordawu koji obogaćuju uran do čistoće do 60 posto, što je blizu nivoa za naoružanje.

Proizvodnja visoko obogaćenog urana od strane Irana u Fordowu nosi značajne rizike povezane s proliferacijom i nema nikakvog uvjerljivog civilnog opravdanja, navodi se u zajedničkoj izjavi, dodajući da Iran još nije ponudio vjerodostojan odgovor na neriješena pitanja IAEA-e u sklopu svoje istrage o zaštitnim mjerama .

Fordow je toliko osjetljiv da je nuklearni sporazum iz 2015. između Irana i velikih sila zabranio da se tamo obogaćuje. Otkako su se SAD povukle iz sporazuma 2018. i ponovno uvele sankcije protiv Irana, Iran je odustao od mnogih ograničenja nametnutih sporazumom, prenosi Jerusalem Post.