Svijet
17

Iran mijenja naziv ulice kako bi ponizio Saudijsku Arabiju

Klix.ba
Zapaljena zgrada saudijske ambasade u Teheranu (Foto: EPA)
Zapaljena zgrada saudijske ambasade u Teheranu (Foto: EPA)
Vlasti u Teheranu namjeravaju preimenovati ulicu u kojoj je zgrada ambasade Saudijske Arabije u ulicu Šeika Nimr al-Nimra, šiitskog imama kojeg su saudijske vlasti nedavno smaknule.

Ubistvo šeika Nimra al-Nimra i 47 drugih osoba drastično je pogoršala odnose Teherana i Rijada, koji su zbog sukoba u Jemenu već bili narušeni.

Nakon što su demonstranti zapalili saudijsku ambasadu u glavnom gradu Irana, saudijska kraljevska porodica najavila je prekid diplomatskih odnosa sa Teheranom. Mnogi moguću promjenu naziva ulice u kojoj je smještena ambasada smatraju diplomatskom provokacijom.

Međutim, to ne bi bio prvi slučaj da iranske vlasti poduzimaju slične akcije.

Naime, 1981. godine Teheran je promijenio naziv ulice gdje je nekada bila britanska ambasada. Ta ulica je tada nosila naziv Winstona Churchilla, ali je kasnije preimenovana u ulicu Bobbyja Sandsa, pripadnika Irske republikanske armije koji umro od štrajka glađu u britanskom zatvoru.

Podsjećamo, Saudijska Arabija nedavno je izvela najveću masovnu egzekuciju u posljednjih 35 godina. Tom prilikom ubijen je i iranski imam Nimr al-Nimr, što je zategnulo odnose ovih dviju bliskoistočnih država.