Yukiya Amano
0

"Iran je možda spremao nuklearno naoružanje za rat"

FENA
Yukiya Amano
Yukiya Amano
Iran je možda donedavno provodio nuklearne aktivnosti s mogućom vojnom svrhom, izjavio je u ponedjeljak glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano. Amano je rekao da je IAEA dobila "podatke vezane za moguće prošle ili sadašnje tajne nuklearne aktivnosti koje bi mogle ukazivati na postojanje moguće vojne dimenzije iranskoga nuklearnog programa".

"Postoje naznake da su se neke od tih aktivnosti možda odvijale donedavno", rekao je on na sastanku 35-članog Upravnog odbora IAEA-e iza zatvorenih vrata, prema primjerku njegovoga govora.

Njegovu izjavu pred odborom IAEA-e vjerojatno će pozdraviti zapadne sile kao znak da Amano postupno pojačava pritisak na Iran, navodi Reuters.

Sjedinjene Američke Države i njegovi saveznici optužuju Iran da želi razviti nuklearno oružje. Iran odbacuje te optužbe i tvrdi da je svrha njegova nuklearnog programa proizvodnja električne energije.

Zapadni diplomati vjeruju da Amano zapravo upozorava Teheran da treba sarađivati ili će IAEA napraviti procjenu o vjerojatnosti da je proveo nuklearne aktivnosti, što bi onda moglo dovesti do pooštravanja sankcija.